Apgūstot mājas lapu veidošanu, pirmā lieta, ko vajadzētu sākt mācīties ir HTML - Hiperteksta iezīmēšanas valoda (HyperText Markup Language).

Jebkura interneta lappuse būtībā ir vienkāršs teksta dokuments, kurā ar speciālām iezīmēm, jeb HTML tagiem ir atzīmēti dažādi elementi - virsraksti, teksta rindkopas, saraksti u.c. Interneta pārlūkprogramma šo speciāli iezīmēto tekstu apstrādā un parāda lietotājam saprotamā veidā.

HTML valoda ir paredzēta, lai piešķirtu elementiem nozīmi, nevis izskatu. Pēc tam, kad elementiem piešķirta nozīme, to izskatu var aprakstīt izmantojot CSS.

Kas nepieciešams lai sāktu mācīties?

Lai sāktu apgūt HTML lietošanu vajadzīga tikai interneta pārlūkprogramma un vienkāršs teksta redaktors. Pārlūkprogramma Tev acīmredzot jau ir, tāpēc pievērsīsimies teksta redaktoram. Vispār šim mērķim var izmantot jebkuru teksta redaktoru, kaut vai windows iebūvēto notepad vai kādu vēl vienkāršāku komandrindas programmu, taču ērtības labad iesaku izvēlēties kādu šim mērķim pielāgotu rīku, kurš iekrāsotu HTML tagus un tādejādi atvieglotu darbu. Šādu redaktoru ir daudz, un tik pat daudz arī viedokļu par to, kurš ir labāks, tāpēc ievietošu saites uz dažām populārām bezmaksas programmām atstājot izvēli Tavās rokās:

PSPad

Notepad++

Vienkāršs HTML dokuments

Kad esi izvēlējies sev vēlamo programmu, laiks izmēģināt vienkārša HTML dokumenta izveidi. Par katra elementa nozīmi sīkāk tiks izklāstīts nākamajās sadaļās, pagaidām pietiks, ja iekopēsi zemāk redzamo kodu savā teksta redaktorā un saglabāsi kā failu "lapa.html"

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>
   <meta charset="UTF-8">
   <title>Mana mājas lapa</title>
</head>

<body>
   Sveiki! Šī ir mana pirmā mājas lapa!
</body>

</html>

Kad tas izdarīts, atver jaunizveidoto failu ar interneta pārlūkprogrammu. Ja redzams aptuveni šāds logs, tad viss ir izdarīts pareizi:

Sveiki! Šī ir mana pirmā mājas lapa!

Ja tomēr atverot failu ar pārlūkprogrammu, ir redzams nevis šāds teksts, bet viss iepriekš nokopētais kods, tad pārliecinies, vai fails patiešām ir saglabāts html, nevis txt formātā. Windows operētājsistēma bieži vien ir konfigurēta tā, lai faila paplašinājumu nebūtu redzami. Šādā gadījumā failu saglabājot, iespējams, tā nosaukumu ir jāieliek pēdiņas - "lapa.html"

Laboja mad, labots 19x