Pēc Pankija lūguma izveidoju forumā SEO sadaļu. Nolēmu uzrakstīt nelielu rakstu par SEO. Šeit neiedziļināšos konkrētās tehnikās, šis raksts vairāk domāts kā vispārīgs skaidrojums iesācējiem.

 

SEO (Search Engine Optimization) ir dažādu darbību kopums, kas vērstas uz to, lai mājas lapa parādītos iespējami augstākā pozīcijā meklētāju (google/bing/yahoo) rezultātos pēc noteiktiem meklēšanas atslēgas vārdiem vai frāzēm.

Mūsdienu internets bez meklētājiem nav iedomājams, un daudzas frāzes tajos meklētas pat miljoniem reižu dienā, tādēļ skaidrs, ka augsta pozīcija meklētāja rezultātos nozīmē milzīgu apmeklētāju pieplūdumu. SEO ir pievilcīgs ne tikai tādēļ, ka ar tā palīdzību iespējams iegūt savai lapai apmeklētājus nemaksājot par reklāmām, bet kas vēl svarīgāk - piesaistīt tādus apmeklētājus, kuri šajā brīdī ir ieinteresēti tieši lapas tematikā, un ir potenciāli pircēji/lietotāji nevis nejauši uzspieduši uz kāda priekšā izlekuša banera pavisam nesaistītā lapā.

Šādi ieguvumi protams nozīmē, ka ikviens mājas lapas īpašnieks vai izstrādātājs vēlas lai tieši viņa lapa būtu pirmā, vai vismaz pirmajā rezultātu lapā, jo lietotāji reti meklētājā tiek tālāk par pirmajiem pāris linkiem, un vēl daudz retāk - tālāk par pirmo rezultātu lapu. Tas noved pie lielas konkurences uz pozīciju populāriem atslēgas vārdiem, jo sevišķi ja šie vārdi ir populāri un ienesīgi (nu piemēram "hostings" - ja cilvēks raksta šo vārdu meklētājā, ļoti iespējams ka viņš ir gatavs pēc brīža atvērt maku un pasūtīt hostingu, šis ir brīdis kad katrs hostinga pakalpojumu piedāvātājs gribētu, lai tieši viņa links atrastos vietā, kur noklikšķina šis lietotājs).

Google (un arī citi meklētāji, bet Latvijā Google ir visnotaļ dominējoša, tādēļ bieži uzmanība tiek fokusēta tieši uz šo meklētāju) savukārt ir ieinteresēta lietotājiem nodrošināt kvalitatīvus rezultātus, tādēļ visu laiku uzlabo savus sarežģītos algoritmus, pēc kuriem mājas lapas tiek kārtotas meklēšanas rezultātu lapā. Šie algoritmu gadu gaitā ir ļoti progresējuši un pilnveidojušies. Ja agrīnajās mājas lapās pietika salikt kaudzi atslēgas vārdu kas pat nav saistīti ar lapas tematiku, lai iegūtu apmeklētāju pieplūdumu, tad šodien SEO ir sarežģīts process, kas prasa daudz eksperimentu, zināšanu un laiku.

SEO ietver gan pašas mājas lapas iekšējo optimizāciju - pareizu satura sagatavošanu, atslēgas vārdu ietveršanu, virsrakstu izvēli, linku struktūru, ātrdarbību u.c., gan ārēju optimizāciju - iegūt labi noformētas saites uz mājas lapu no citām lapām, kurām ir augsts reitings googlē un saistīta tematika.

 

Laboja mad, labots 3x